In memoriam arh. Crișan Victor Popescu

In memoriam arh. Crișan Victor Popescu

Cu profundă tristețe anunțăm trecerea în neființă a celui care a fost Crișan Victor POPESCU, Membru de Onoare al asociației noastre și membru al Comitetului Director al APUR în intervalul 1998-2013.

Crișan Victor POPESCU lasă în urmă o prodigioasă activitate și o valoroasă moștenire pentru domeniul planificării spațiale, fiind unul dintre principalii inițiatori și promotori ai noului cadru legislativ și instituțional după 1990, atât din pozițiile de Secretar de Stat în Ministerul Lucrărilor Publice și Amenajării Teritoriului în intervalul 1991-1996 sau de specialist implicat în mediul privat după 1996 cât și de Președinte Delegat și membru al Consiliului Director al Registrului Urbaniștilor din România între 2005-2015. În această ultimă calitate a fost principalul ferment declanșator al unor evenimente și acțiuni care rămân adevărate repere în evoluția recentă a domeniului amenajării teritoriului și urbanismului din România precum organizarea primei Conferințe Naționale a Urbaniștilor din România (2008) sau înființarea și publicarea revistei de specialitate „Urbanismul – serie nouă” (2008-2016).

A contribuit prin acțiunile sale, cu o credință și consecvență neabătute, la promovarea și dezvoltarea educației în domeniul urbanismului, susținând înființarea primei Facultăți de Urbanism din România, în cadrul UAUIM dar și introducerea unor discipline de profil în programele altor facultăți din domenii complementare precum ingineria civilă sau economia precum și dezvoltarea unor programe post-universitare de urbanism pentru specialiști din administrația publică.

A fost un fervent susținător al colaborării dintre arhitecți, urbaniști și profesioniști din domeniile geografiei, sociologiei, economiei, ingineriei și nu numai, afirmând permanent caracterul inter- și pluridisciplinar al planificării spațiale.

Mereu încrezător în rațiune și în binele public, Crișan POPESCU a fost apreciat de colaboratori și prieteni, datorită respectului colegial și tenacității pe care le manifesta în orice împrejurare, al permanentei căutări și explorări pentru găsirea căilor de depășire a dificultăților și pentru dialog susținut acolo unde alții percepeau mai curând o ruptură. Știa să asculte – cum puțini diriguitori – cu o nedisimulată politețe, opinii diferite și reușea să construiască, cu multă abilitate, punți către realizări în colaborare, așa cum a făcut în organizarea și desfășurarea Concursului Internațional de Urbanism „București 2000”.

Arhitectul Crișan Victor POPESCU a fost întotdeauna un real „lider al schimbării” prezent în toate manifestările semnificative ale APUR şi RUR, mereu activ, deschis dialogului și neobosit în căutarea de soluții pentru îmbunătățirea constantă și continuă a cadrului general de funcționare al amenajării teritoriului și urbanismului în România, după cum îl caracteriza colega noastră, Doina Bubulete, în urmă cu 3 ani, cu ocazia decernării Diplomei de Membru de Onoare al APUR.

Aducem astăzi un omagiu memoriei lui Crișan Victor POPESCU și profesionalismului său, înțeles și demonstrat de-a lungul întregii, îndelungatei și exemplarei sale cariere.

CRISAN Victor POPESCU (13.10.1942 – 16.11.2018)

Născut la Cernăuți, în Ucraina, pe data de 13 octombrie 1942, Crișan Victor Popescu și-a petrecut copilăria la Fălticeni, unde a absolvit și cursurile Liceului “Nicu Gane”.

Licențiat al Institutului de Arhitectură „Ion Mincu” din București (1967) și-a început activitatea la institutele de proiectare din Galați (1967-1968) și Brăila (1968-1973). Ulterior, a fost arhitect-șef al municipiului Brăila (1973-1975) și arhitect-șef al județului Brăila (1975-1989). După căderea regimului comunist, în anul 1990, a fost Primar al Brăilei.

A ocupat funcții la nivelul aparatului guvernamental al României: Subsecretar de stat la Departamentul pentru urbanism și amenajarea teritoriului (1990-1992), apoi Secretar de stat la Ministerul Lucrărilor Publice și Amenajării Teritoriului (1992 – 1996). Pentru meritele sale profesionale, în anul 2000, Președintele României, Emil Constantinescu, l-a decorat cu Ordinul Național “Steaua României” în grad de Cavaler.

Fălticeni a rămas aproape de sufletul său. În 2016 a pus bazele Asociației “Strada Mare” prin care a propus Primăriei un parteneriat pentru realizarea proiectului “Memorialul Elitelor”, care să readucă în atenția publicului marile personalități ale urbei de pe Șomuz. Un prim obiectiv al acestui proiect , “Altarul Eroilor”, grup statuar închinat eroilor fălticenieni, realizat cu ocazia Centenarului Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918, este în curs de finalizare în vecinătatea sediului Primăriei Fălticeni. Arhitectul Crișan Victor Popescu s-a implicat personal în realizarea grupului statuar.

Crișan Victor Popescu a fost membru de onoare al Asociației Profesionale a Urbaniștilor din România, membru al Uniunii Arhitecților din România, membru în Consiliul Superior și președinte delegat al Registrului Urbaniștilor din România, președinte și membru de onoare al Asociației Române a Antreprenorilor în Construcții.

Arhitectul Crișan Victor Popescu va fi înmormântat la Fălticeni, luni, 19 noiembrie 2018, ora 12.00, în Cimitirul Grădini.

Înmormântarea va avea loc cu onorurile militare cuvenite persoanelor decorate de statul român. Ceremonia va fi organizată cu sprijinul Școlii Militare de Subofițeri de Jandarmi “Petru Rareș” din Fălticeni.

Dumnezeu să-l odihnească! (CRONICA DE FALTICENI)