Mamaia. Peisajul de ieri și provocările actuale
În perioada 10 -19 februarie 2024, Muzeul de Artă Constanța, din b.dul Tomis nr. 82-84, găzduiește evenimentul „Mamaia: Peisajul de ieri și provocări actuale”.
Evenimentul este organizat de către APUR – Sucursala Constanța, în parteneriat cu OAR – Filiala Dobrogea, Universitatea Ovidius din Constanța (UOC) – Facultatea de Științe ale Naturii și Științe Agricole și Muzeul de Artă Constanța.
În toată perioada se vor putea viziona:
- Expoziția „Mamaia antebelică, Mamaia interbelică – autor arh. Radu CORNESCU
- Proiectul câștigător al premiului I la concursul internațional „MAMAIA SEASIDE” –autor principal Studio 82 S.R.L. și Vlad Sebastian Rusu Birou Individual de Arhitectură.
În cadrul vernisajului, care va avea loc în ziua de miercuri 14 februarie, începând cu ora 16.00, vor conferenția arh. Ionică Bucur și arh. Radu Cornescu, cu privire la abordarea peisagistică a dezvoltării urbane în zona costieră a României, în general, și în Mamaia, în particular.
Definit în Convenția europeană, adoptată la Florența, la data de 20 octombrie 2000, drept acea porțiune de spațiu geografic (terestru, acvatic, maritim) ale cărui caracteristici (obiective și subiective) sunt influențate atât de percepția umană, cât și de impactul factorilor naturali și antropici, peisajul reprezintă imaginea generală (subiectivă) rezultată ca urmare a percepției umane asupra interacțiunii dintre componentele naturale și culturale ale unui teritoriu.
Peisajul din zona costieră constituie o resursă esențială a teritoriului pentru activități economice specifice și pentru atractivitatea locuitorilor și a vizitatorilor. Atât peisajul obiectiv, cât și peisajul subiectiv (perceput) al zonei costiere, se află într-o continuă dinamică și transformare.
Întregul eveniment are loc în contextul procesului de actualizare a unor instrumente de planificare spațială pentru Constanța și Mamaia.
Arh. Ionică Bucur, Președinte Sucursala APUR Constanța (constanta@apur.ro)
Lect. univ. dr. geogr. Mirela Paraschiv, Universitatea Ovidius din Constanța,
Facultatea de Științe ale Naturii și Științe Agricole, membru al CD APUR